Framtiden för robotteknik

När vi tänker på robotar, så det första många av oss nördar tänker på är C-3PO och R2-D2 från ”Star Wars”. Tekniskt sätt så har robotar och robotteknik används ända sedan den industriella revolutionen. Det är dem som som gjorde det industriellt, och … en revolution. Robotteknik och liknande tekniker blir allt vanligare, och ändrar och förbättrar våra liv, i många olika aspekter allt från medicin till krigföring.

I det medicinska fältet, har robotteknik lett till fantastiska förbättringar inom proteslära. På grund av de senaste konflikterna med Mellanöstern, så har fler än nånsin kommit tillbaka med amputerade kroppsdelar. Tekniken har varit tvungen att hänga med på grund av efterfrågan av bättre och bättre protes alternativ.

Blutooth teknologi har använts för att motarbeta lemmar för många personer med amputerade kroppsdelar. Genom att bygga in en bluetooth apparat i till exempel ett ben, så tillåter apparaten benen att ”kommunicera” med varandra.

Mikroprocessor knän används i proteslära för ovanför det amputerade knäet. Dessa mikroprocessorer är minidatorer inbäddade i armar och ben som hjälper bäraren att kontrollera olika typer av rörelser och till och med att stoppa en rörelse. Mikroprocessorn styr även vätska i knäna som hjälper till med gemensamt motstånd, vilket gör stegen och rörelserna naturligare.

Myolectric proteser styrs av muskelsensorer som är placerade under huden. Dessa sensorer samverkar med elektriska signaler som genereras av musklerna i det amputerade området. Den här tekniken används för bättre rörelser av till exempel fingrar och händer.

Robotteknik är på god väg att kontrolleras via sinnet. Nerver från den saknades lemmen regenereras i en annan del av kroppen, och manipuleras i huvudet hos den amputerade personen.

Regeringen och militären har alltid varit i framkant av de tekniken och robotteknikens framsteg, för användning i strid och icke-militära ändamål.

Militären, polisen och liknande använder inte robotteknik endast för attacker, utan för mycket annat. Det används för att rensa bort havstulpaner på skepp, letandet av bomber och minor och andra explosiva ämnen. Genom att använda sig utav robotar så kan explosionexperter arbeta med det explosiva ämnet från ett säkert avstånd.

Robotar används även för att utforska delar av rymden, och andra planeter. Med robotar kan vi utforska Mars utan att själva vara där. Det används också för att komma närmre bland annat djur, som delfiner, för att förstå dem bättre. Eller … se hur livet ser ut ur en delfins perspektiv.

Robotar har inte bara varit i filmer och på TV. De har lämnat sfären av fantasi och är allmänt använd över delar av världen. Robotar har även utvecklas över de löpande banden, där de har utfört repetitiva uppgifter i åratal utan att trötta ut sig. Vi kommer att fortsätta att se fler och fler robotar i våra liv, allt för att göra våra liv enklare och säkrare.