Historian om datorviruset

De flesta av oss tror att skadliga program är ett relativt nytt fenomen.

Nu för tiden så gör vi allt för att skydda våra datorer ifrån maskar, trojaner och virus – uppdaterar våra antivirusprogram så ofta som möjligt.

Men visste du att skadliga program har en lång historia? Faktum är att datorer har varit utsatta för skadliga attacker i över 40 år …

Vår berättelse om viruset börjar 1971, när en man som hette Bob Thomas, som dåvarande arbetade hos BBN Technologies i Massachusetts, skapade ett program som kallades för ”Creeper”. Det här var ett experiment på ett självkopierande program som var utformat för att kunna hitta en annan dator i ett nätverk, få det att skriva ut en fil och plötsligt sluta.

Det skapade förstörelse, särskilt med den amerikanska arméns datornätverk som kallades för ARPANET. De infekterade datorerna visade meddelandet ”I’m the Creeper, catch me if you can!”

Till slut så motverkades det av ett program som kallades för ”Reaper”, som ironiskt nog, också var ett virus som var specificerat för att hitta Creeper-viruset och radera det. Dock så är Creeper accepterat av allmänheten att vara det första datorviruset, fast med den stora skillnaden från de virus som finns idag att Creeper raderade äldre versioner av sig själv medan den kopierades.

1982 så kom det första storskaliga datorviruset, ”Elk Cloner”. Viruset skapades av en femtonårig gymnasieelev och det här viruset spreds mellan diskar. Så de som delade en disk med varandra fick deras system omedvetet infekterat. På varje dator som blev infekterad visades en dikt där det stod ”Elk Cloner: Programmet med en personlighet … Det kommer att klistra sig fast vid dig!”.

Det var inte förrän 1989 som den första samlade ansträngningen mot att skapa ett antivirusprogram uppstod. Det var John McAfee som lanserade programvaran som utformats för att kunna ta bort virus utan att behöva kasta bort det infekterade systemet.

Och så, i det tidiga 1990-talet, så föddes industrin för antivirusprogram, och de behövde vara på topp hela tiden för att kunna motverka nya och ökande hot. Det finns några virus som har skapat stor förstörelse över hela världen de senaste 10 åren:

År 2000 ”ILOVEYOU” virus
År 2001 ”Sicam”, ”Code Red”, ”Klez”, ”Anna Kournikova” och ”Sober”.
År 2009 ”Conficker”
År 2012 ”Doomsday”

Dock så är det klart att virusen börjar bli mer och mer komplicerade. Då de förr endast var enkla kodningar, har morgondagens virus blivit mer komplex. I stället för att skickas via e-post och sakta ner din dator, så lurar det senaste “Doomsday”-viruset aningslösa människor att lämna över sina kontouppgifter.