Vad gör en företagsmäklare?

När ett företag är till salu är det en företagsmäklare du ska anlita. Du kan jämföra en sådan med en fastighetsmäklare som anlitas när en bostad ska säljas, och som då förhandlar mellan säljare och köpare. Kanske du vill köpa en större lokal, för att utöka din verksamhet, då är det en företagsmäklare du ska vända dig till och inte en fastighetsmäklare. Han/hon hjälper då dig att hitta en lämplig lokal som är ledig och visar den för dig. De som är auktoriserade företagsmäklare brukar vanligtvis ha flera kontor spridda kontor på olika sorter runt omkring i landet. De kan också vara specialiserade inom flera olika branscher, exempelvis: handel, transport och industrier. Vissa av de företag som har anställda företagsmäklare samarbetar med privata sponsorer, och då kan du erbjudas hjälp om du behöver finansiering.

Andra saker en företagsmäklare gör

Behöver du hjälp med att värdera och analysera den verksamhet du är intresserad av är det också ett arbete för en företagsmäklare. Han/hon gör då personliga besök för att bilda sig en uppfattning om bolaget. På så sätt kan han/hon förmedla korrekt bolag till köparen och hjälpa till så att priset blir godkänt av både köpare och säljare. Om du behöver hjälp av en företagsmäklare bör du först kolla på nätet och se vad de olika företagsmäklarna hjälper till med. Titta efter om du kan se recensioner som andra som anlitat mäklare lagt ut på nätet. Fråga även andra som du vet anlitat en företagsmäklare om tips på någon som känns kunnig och seriös.

Vilken utbildning behövs

För dig som vill utbilda dig till företagsmäklare finns det ingen speciell utbildning. Många som arbetar som företagsmäklare är utbildade civilekonomer, civilingenjörer eller har en filosofie kandidatexamen i ekonomi. Det finns även de som gått på yrkeshögskola, eller har andra lämpliga högskole- eller universitetsutbildningar. Du behöver även ha gått ekonomiprogrammet på gymnasiet.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *